вторник, мај 21, 2024
домаЗаразено свинско месо во источноевропските земји

Заразено свинско месо во источноевропските земји

Како што информира „Среќни потрошувачи, задоволни произведувачи“, на граничните премини со Швајцарија, како и на аеродромите низ земјата се превземаат мерки за спречување на производи кои содржат свинско месо, особено од земјите каде секористо африканско свинско место.  Повикувајќи се на федералната агенција за ветеринарство, можноста во земјата да внесат африканска свинска треска (АСФ) во Швајцарија, е огромна ако месото е од Чешка, Романија, Полска, Естонија, Латвија и Литванија. Увозот на месо и преработеното месо од погодените земји надвор од ЕУ, пак, како Украина, Молдавија, Русија и Белорусија, е целосно забранет.

Целта на оваа одлука е брзо да се детектираат потенцијално инфицирани домородни диви свињи со цел да се спречи ширењето на ASF кај оваа популација. Но, дивите свињи не се единствените изложени на ризик, вели Федералната канцеларија за ветеринарни работи (ФСВО), која во средата го презентираше уредот за засегнатите кругови.
Оваа чума може да се пренесе на домашни свињи и претставува ризик за целата популација на свињите во Швајцарија. Од ловците на диви свињи се бара да и соопштат на надлежната кантонална ветеринарна служба дека сите диви свињи што се пронајдени мртви, да се пријават од што биле болни или повредени. Се апелира и до фармерите кои чуваат домашни свињи да пријават абнормални симптоми.

Од Федералната Агенција велат дека секој може да помогне да се спречи воведувањето на болеста во Швајцарија. Во моментов, главната опасност лежи во производите на свинско месо пријавени од патници од погодените европски региони.

Загадување може да се случи ако дивите свињи јадат контаминирани остатоци од храна или ако таквите остатоци се незаконски мешани со храна што им се дава на домашните свињи. Увозот на свињи и дива свиња и нивните производи веќе се ограничени во Швајцарија.

Во Македонија се уште нема информации дека се превземаат одредени чекори во спречување на „увоз“ на африканската свинска треска иако се знае дека увоз на месо од земјите кои го увезуваат има и кај нас.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ