Маслото од сенф има антибактериско дејство и, наводно, го спречува растот на туморот. Затоа, не е чудно што античките Грци користеле сенф о медицински цели дури и пред да ги откријат неговите зачинети придобивки.
Сенфот се добива од семето на растение од сенф тесно поврзано со зелка и ротквица. Од 500.000 семиња, може да се произведе килограм сенф, а има три основни типа: 1. лесно жолти (синапса алба), 2. топла кафеави (месинг јунцеа) и 3. топол црн сенф (brassica nigra). Типични состојки на сенфот се семиња, сол, оцет, вода и зачини во зависност од рецептот.
Самото семе од сенф нема атрактивен вкус. Етеричните масла во него почнуваат да се ослободуваат само кога течноста ќе истече и семето доаѓа во контакт со вода. Масните зрна се одлични за здравјето. Питагора тврдеше дека сенфот го изострува умот, а истражувањето покажало дека го забрзува метаболизмот и има антибактериска активност, што значи дека успешно се бори против бактериите и различните патогени микроорганизми во организмот, пишува во „Моја аптека“
Облоги од сенф
Сенф не само што работи одвнатре, туку е ефикасен и однадвор. Ако страдате од артритис, ревматски заболувања и болки во мускулите, подгответе мешавина од сенф и вода. Измешајте четири супени лажици брашно од сенф (се продават во аптеките) со малку млака вода, а доколку немате брашно, употребете обичен сенф, оној што го користите за јадење. Смесата распространете ја рамномерно на хартија и завиткајте ја на болното место со крпа до пет минути (претпазливост: може да се појават сериозни изгореници кај лица со чувствителна кожа).
Облогата со сенф ја загрева погодената област и го забрзува протокот на крв. Болката се смирува и воспалението полека се повлекува. Облоги (насенф) може да се користат и за воспаление на синусите и горниот респираторен тракт. Маслото од сенф се користи за разбивање на слуз и убива бактерии, може да се користи за да се обвитка на градите или грбот (поради изгореници не се препорачува за лица со чувствителна кожа и за деца под шест години).
Сенф против мигрена и тумори
За настинки и главоболки, помага брашно од сенф за купка нозе (две лажици, 15-20 минути). Позитивниот ефект на сенф се чувствува низ целото тело, а купката, исто така, ги решава проблемите со несоница и депресија, пишува Баеришер Рундфанк. Научниците од универзитетот Фрајбург откриле дека редовното консумирање сенф го намалува ризикот од развој на тумори.
Субјектите јаделе 20 грама сенф дневно, а нивната крв подоцна била „бомбардирана“ со канцерогени материи во лабораторијата. Откриено е дека крвта на субјекти кои јаделе сенф редовно се справиле со опасните материи од субјекти кои не консумирале сенф на дневна основа.
Една чаша варена сенф содржи скоро 100% од препорачаната дневна количина бета-каротин, 50% од витамин Ц и повеќе од 10% од вашите дневни потреби за железо и калциум. Селен, кој е полн со семиња од сенф, помага во спречување на сериозни астматични напади и ги намалува симптомите на ревматски артритис. Магнезиумот го намалува крвниот притисок, ги напаѓа мигрените и помага во спречување на срцев удар кај лица со атеросклероза или дијабетес.
Сенфот го стимулира варењето на храната и ги чисти синусите исто како пиперките од чили.
Малите сенф семиња се користат како зачин и се трансформираат во познатиот и многу омилен сенф. За подготовка на сенфот, семето на ова растение се натопува во течност како што се сок од грозје, мошт, вино, оцет, јаболковина или вода. Потоа се става во кашеста маса, при што температурата за време на подготовката не треба да надминува 40 ° C, бидејќи есенцијалните масла од семето, кои му даваат на сенфот карактеристичен вкус, ќе испарат.
Семето исто така се притиска за да се создаде масло од сенф, додека јастивите лисја можат да се јадат како зелена сенф.