Иако оваа година многумина не биле на одмор, но голем дел од нас веројатно летале со авион и верувам се прашувале за безбедноста на леталото. А, кога ќе прочитате само дел од случувањата пред летовите, можеби ќе посакате никогаш повеќе да не се качите во авион. Малите тајни на големите авиокомпании најчесто не оставаат без здив.

Имено, на социјалната мрежа Редит, многу стјуардеси откриле неколку шокантни детали за кои патниците не се свесни. Еден од нив призна дека авионите скоро секогаш летаат со неисправни делови.

– Ако авионот не е целосно нов, голема е веројатноста дека има некои мали расипувања или скршени делови – напишал еден корисник на добро позната социјална мрежа – скршени и расипани делови се обележани и евидентирани, но на авионот обично му е дозволено да лета.
За среќа, авионите се уште се едно од најбезбедните и најбезбедните средства за превоз и ги елиминираат сите поголеми дефекти пред летот. Често тоа е она што предизвикува одложување. Ако проблемот со возилото е опасен по живот, тој мора да се реши.

Стјуардесите знаат дека ова ќе ги исплаши патниците и тие често измислуваат изговори.

– Кога луѓето ќе не прашаат зошто летот доцни, ние обично измислуваме нешто, затоа што знаеме дека искрен одговор ќе ги исплаши – напиша друга стјуардеса.

– Им кажуваме дека имаме помал технички проблем и инженерите се на пат, а вистината е дека притисокот во кабината не работи – призна таа.

Стјуардесите се обучени да ви помогнат во итни случаи
– Најголемиот дел од нашата обука, околу 98%, е знаење што се надеваме дека никогаш нема да мора да го користиме – рече еден стјуард.

Значи, вие сте во сигурни раце во авионите.

Преземено од Reddit.