четврток, април 25, 2024
домаНаше Бебе3 лекции на кои треба да ги научите вашите деца

3 лекции на кои треба да ги научите вашите деца

  1. Разликата меѓу желбa и потреба. Добрата финансиска одлука започнува со тоа што ќе може да направи разлика помеѓу она што е потребно и што е убаво да се има.

“Претшколците не разбираат софистицирани теми, но тие можат да ги разберат потребите наспроти желбите”, вели Пента. Семејствата прво ги трошат парите за потребите како храна, дом и лекови Во меѓувреме, “убавите“ купувања, како што се играчки и одмори, треба да се дозволат само откако ќе бидат задоволени потребите. Постарите деца и тинејџерите можат дополнително да го подобрат своето разбирање за тоа што претставува потреба. На пример, додека на секого му е потребна облека, дизајнерските фармерки спаѓаат во категорија на желби. Исто така, дом е неопходност, но личната бања или дури и сопствената спална соба може да се карактеризираат како желба, а не потреба.

 Времето им помага на парите да растат. Нигро вели дека родителите исто така треба да нагласат дека парите имаат временска вредност. Со други зборови, благодарејќи на интересот, парите што се зачувани или инвестирани во текот на подолг временски период имаат потенцијал значително да пораснат.

Кога штедните сметки ќе заработат повисоки каматни стапки, оваа лекција може лесно да се научи со тоа што децата ќе го следат растот на парите на нивната банкарска сметка. Сега, со каматните стапки што се движат блиску до нула кај многу институции, можеби ќе треба да се инвестираат пари за да се види било каков значаен раст во одреден временски период.

  1. Како парите функционираат во реалниот свет. Децата често немаат перцепција кога станува збор за пари. “Децата можеби мислат дека 1.000 долари се сите пари во светот”, вели Рамасини. Родителите треба да ги учат своите деца пореална визија за тоа колку пари се потребни за да се води домаќинство.

Ако не сакате да им кажете на вашите деца специфични броеви, може да биде корисно да се зборува во проценти. На пример, споделете дека ќе одберете да дадете 10 проценти од вашите пари во добротворни цели или да потрошите 40 проценти од вашиот приход во семејниот дом. Оваа информација прави пари, особено големи суми, да изгледаат помалку апстрактни и поопасни. Ако ви е удобно да споделувате одредени броеви, замолете го вашиот тинејџер да помогне во рамнотежата на вашата чековна книшка за да им дозволите да видат точно како функционира и како се управува со семејниот буџет.

А.Н.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ