Клучот за спречување на грип е да се зајакне имунитетот, а за да се стори тоа мора да се избере храна богата со хранливи материи, важни за функционирање на имунитетот. Како прво, овие прозводи треба да се добри извори на протеини, витамини и добри масти, проследени со антиоксиданти, пробиотици и пребиотици.
Според нутриционистите, лукот како природен антибиотик, агрумите кои содржат изобилство на витамин Ц, свежи или мелени лути пиперки, како резултат на уништување на бактериите, ферментирани млечни производи, како што се јогурт и јогурт, кои не штитат од вируси на желудник, се најдобриот избор.
– Она што треба да се избегне се слатките и масната храна, бидејќи шеќерите и мастите го ослабуваат имунолошкиот систем. Домашна пилешка супа е богата со цинк и е природен антибиотик, затоа јадете што е можно почесто, идеално секој ден – советуваат нутриционистите.
Лук против вируси и бактерии – Јадете суров лук кога можете во салата или печена риба. Дејствувајте антивирусно и антибактериско. Исецкајте го десет минути пред јадење бидејќи ќе биде посилно.
Циметот има антимикробно дејство – вкусот и аромата на цимет потекнува од соединението кинемалдехид, кое сочинува околу 60 проценти од маслото од кора, и е пропишана антимикробна активност. Користете го во исхраната со една лажичка дневно.
Зелен чај против воспаление – Соединенија на катехин од чајот имаат антиоксидантни, антиканцерогени и антиинфламаторни својства. Се препорачува барем една чаша на ден. Кога го подготвувате, следете ги упатствата.
Ѓумбир и куркума за имунитет – Идеални зачини се ѓумбирот и куркумата кои имаат корисен ефект врз имунитетот. Исечетепарче ѓумбир со големина сантиметар или земете до половина лажичка куркума на ден.
Со семки од тиква до Витамин Е – Цинкот и Витаминот Е се сметаат суштински за правилно функционирање на имунитетниот систем, а нив ги има во семките од тиква во изобилство.
Ал.Н.