среда, мај 22, 2024
домаНаше БебеДознајте што значи ако вашето бебе ползи

Дознајте што значи ако вашето бебе ползи

Ако вашето бебе рано ги направи првите чекори, на што веројатно ќе сте многу горди, според едно ново истражување, најверојатно ќе бидете многу горди на тоа и во иднина. Една студија објавена во списанието Педијатрија се вели дека бебињата чии моторни вештини (индексирање, стоење, одење) се развиени рано – имаат поголема шанса за успех во животот.
“Нашите наоди се во согласност со претходното истражување, кое покажа дека возраста на која детето почнува да оди и почнува да застанува е индикатор за подобра меморија на детето”, вели авторот на студијата, д-р Акгар Гасабијан. Како дел од истражувањето, тим на научници проучувале 600 извештаи за мајките на родени деца помеѓу 2008 и 2010 година. Мајките евидентирале кога нивните деца са за прв пат седнале без поддршка, заползеле или застанале самостојно на нозе.
Истражувачите нашле врска помеѓу возраста на која првпат застанале бебињата и нивните когнитивни способности на возраст од четири години. На пример, повеќето бебиња застанале сами на 9 месеци, но според студијата, оние кои не стоеле сами до 11 месеци – имале полоши резултати на возраст од четири години.
“Можноста да се идентификува секое одложување во развојот во раното детство е многу важно. Раната интервенција во голема мера може да помогне и да го подобри понатамошниот развој на детето”, смета д-р Гасабијан.
Сепак, истражувањето не покажува совршена застапеност. На пример, кога станува збор за близнаци, резултатите се малку посложени. “Клучни индикатори на подоцнежен развој за близнаците се гестациската старост и тежината при раѓањето”, вели д-р Гасабијан.

Со оглед на ова, јасно е дека потребни се понатамошни истражувања за да се утврди дали моторните вештини навистина може да ги предвидат когнитивните способности подоцна во животот и дали се пренесува оваа врска во позрелите години.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ