четврток, април 25, 2024
домаЖивотЗдравјеКрвниот притисок „во пораст“

Крвниот притисок „во пораст“

Идејата дека нормалниот крвен притисок е 120 со 80 и дека сите вредности над ова се сигнал што треба да контактирате кардиолог, повеќе не важи. Идадени се нови упатства, според кои нормалниот притисок е променет за 10, и сега изнесува 130 до 80.

Европската асоцијација за кардиологија издаде нови упатства минатата година, според кои нормалниот притисок е до 140 систолни (високиот) и 90 дијастолни (нискиот). Сепак, ова не е повеќе валидно. Донесени се нови медицински водичи, со што се намали нормалниот притисок на 130 со 80.
Експертите одлучија за овој потег и повторно ги намалија тие вредности, бидејќи веруваат дека постојано се зголемува бројот на дебели луѓе и оние кои се хранат лошо, оние кои се изложени на ризик да добијат хипертензија. Добро е познато дека високиот крвен притисок го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, а исто така се нарекува и тивок убиец, бидејќи постепено ги уништува артериите и органите, а лицето тоа не го забележува.                                                   Американското кардиолошко здружение ги издаде овие нови упатства, кои следната година ќе ги усвои и Европската асоцијација за кардиологија, што значи истите вредности ќе важат и во нашата држава.                                                          Најголем број од граѓаните сметаат дека 120 со 80 се нормални вредности на притисок. Сепак, крвниот притисок до 140 со 90 е границата до која се смета дека е нормален притисок, ако е сосема здрав. Ова, сепак, не се однесува на дијабетичари, луѓе со зголемен холестерол, дебелина и многу други луѓе кои имаат некоја хронична болест. За нив, новина е дека границата на нормален притисок е 130 со 80, како и за постарата популација
Лекарите објаснуваат дека се свесна дека сега повеќе луѓе ќе треба да пијат лекови и да се свртат кон кардиолозите, но појаснува дека притисокот повеќе не се гледа сам по себе, туку е поврзан со некои други болести.
За здрави луѓе кои немаат хронични болести, притисокот од 135 со 85 не мора да значи дека ќе мора да пијат лекови, таквиот притисок ќе биде само предупредување до нив да ги контролираат почесто.                                                                              Претходно, сепак, се мислеше дека ако некој има притисок 139 со 89 дека е во пред-хипертрнзична состојба, дека морал да пие лекови за да не го зголеми ризикот од срцев удар или инфаркт. Меѓутоа, како што сè се менува, така и овие граници се менуваат. Во Европа, критериумите за висок крвен притисок се малку пофлексибилни, со внимателност се обрнува внимание на секој пациент додека компликациите не се предизвикани од висок притисок.                                                                          Секој петти човек страда од висок притисок во светот и секој трет жител во Македонија. Оваа болест, која некогаш се сметаше за болест на старите лица, сега е сè повеќе присутна во втората и третата деценија од животот.                            Лицето кое има висок крвен притисок најчесто нема симптоми, а тоа е причината зошто артериската хипертензија се нарекува и тивок убиец. Некои луѓе имаат неодредени симптоми, се жалат на главоболка, светкање во очите , зуење во ушите, вртоглавица, нестабилност при одење и чувство на притисок во градите. Ова е причината зошто оваа болест останува скриена долго време или се открива со случајно мерење, најчесто после компликации. Хипертензијата ги оштетува крвните садови и прво влијае на оштетувањето на срцевиот мускул.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ