четврток, април 25, 2024
домаЖивотСцена“Охрид фест 2018“ распиша конкурс за неафимирани текстописци

“Охрид фест 2018“ распиша конкурс за неафимирани текстописци

Валентина Ѓоргиевска Парго

Во пресрет на јубилејното, 25 издание на „Охрид фест“, што ќе се одржи во септември оваа година, Советот на фестивалот за прв пат распишува конкурс за текстови од неафимирани текстописци, поети поетеси и автори. Тие треба да се испраќаат до крајот на мај на мејлот tekstovi@ohridskitrubaduri.mk со име и презиме, контакт на авторот и назнака дали е за забавна или за фолк песна.

Текстовите треба да бидат напишани на чист литературен македонски јазик, за поп вечерта, а за фолк вечерта дозволено е и умесно вметнување на архаични зборови и зборови и фрази од македонските дијалекти. Стручна жири комисија ќе избере шест најдобри текстови, три за фолк и три за забавниот дел, а како награда ќе добијат музичко обликување од врвни музички автори и изведба од некои од најпознатите пејачи.

Исто така, до самото одржување, годинава на официјалната страница на фестивалот ohridskitrubaduri.mk победници, настапувачи, автори, организатори ќе се посетат на своите најубави охридфестовски моменти, сеќавања и спомени, низ рубриката „Охридфест низ интервјуа“.

Честа, прва да ја отвори оваа рубрика ја има големата балканска поп ѕвезда Хелена Благне, победничка на „Охрид фест 2016“. Во интервјуто таа зборува за овој фестивал, но и многу повеќе за својата антологиска македонска музичка приказна.

Интервјуто може да се прочита на ohridskitrubaduri.mk.

 Фото: Јака Брзјак

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ