среда, јули 24, 2024
домаНаше БебеПОСТПОРОДИЛНА ДЕПРЕСИЈА - ТИВКА БОРБА СО САМИТЕ СЕБЕ

ПОСТПОРОДИЛНА ДЕПРЕСИЈА – ТИВКА БОРБА СО САМИТЕ СЕБЕ

Постпородилната депресија (ППД) е сериозна ментално здравствено состојба која ги погодува многу нови мајки, но често останува неоткриена и нелечена. За разлика од “беби блуз”, кои се краткотрајни и обично се решаваат во рок од две недели по породувањето, ППД е поинтензивна и може да трае неколку месеци или подолго. Оваа состојба може да има длабоки влијанија врз благосостојбата на мајката, нејзината способност да се грижи за своето дете и нејзините односи.

Знаци и симптоми

ППД може да се манифестира на различни начини, вклучувајќи сериозни промени на расположението, преовладувачки замор и чувство на безнадежност. Некои жени можат да имаат тешкотии во поврзувањето со своето бебе, чувства на безвредност и дури мисли за повреда на себеси или на своето дете. Важно е да се препознаат овие симптоми рано, бидејќи навремена интервенција може значително да ги подобри резултатите.

Причини и фактори на ризик

Иако точната причина за ППД е непозната, неколку фактори можат да го зголемат ризикот кај жената. Овие вклучуваат хормонални промени, историја на депресија, стресни животни настани и недостаток на поддршка од семејството или пријателите. Биолошките, психолошките и социјалните фактори сите играат улога во развојот на оваа состојба.

Барање помош и третман

Третманот за ППД често вклучува комбинација на терапии, како што се советување, лекови и групи за поддршка. Когнитивно-бихејвиоралната терапија (КБТ) и интерперсоналната терапија (ИПТ) се особено ефективни. Во некои случаи, може да се препишат антидепресивни лекови. Важно е мајките кои ги чувствуваат симптомите на ППД да побараат професионална помош без одложување.

Поддршка за мајките преку ППД

Семејството и пријателите можат да играат клучна улога во поддршката на мајките со ППД. Понудата на практична помош, слушање без осуда и поттикнување на професионален третман се клучни чекори. Заедниците и здравствените установи исто така мораат да работат на подигање на свеста и обезбедување на достапни ресурси за новите мајки.

Постпородилната депресија е предизвикувачка состојба, но со вистинска поддршка и третман, мајките можат да се опорават и да напредуваат. Разбирањето на стигмата околу ППД и создавањето поддржувачка средина за новите мајки е од суштинско значење за здравјето и благосостојбата на семејствата насекаде.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ