четврток, мај 30, 2024
домаЖивотШто значат ознаките 1,8 или 2,8 отсто млечна маст во млекото?

Што значат ознаките 1,8 или 2,8 отсто млечна маст во млекото?

Не е ретко различните бројки и проценти на пакувањата на млекото да не доведуваат до голема заблуда.

Наспроти популарното верување, дека млекото има еден до два отсто од млечна маст, но ова означување всушност се однесува на процентот на вкупната тежина на млекото. На пример, една шоља млеко тежи 225 грама. Oд оваа тежина , два отсто млеко држи пет грама масти, а во целина содржи осум грама. Значи, целата млеко не е многу маснo од два проценти.
Целото млеко е најслично со содржината на масти што доаѓа директно од кравата. Во текот на обработката, некои од овие масти се или отстранети, или маста дополнително се додава за да се создаде млекото што го гледате во продавниците.
Ако пиете чисто млеко, нутриционистите препорачуваат да биде млеко со малку маснотии. Мастите го намалуваат варењето и можат да бидат од помош во спречување на зголемувањето на шеќерот во крвта.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ