петок, мај 24, 2024
домаЖивотЗдравјеTампоните не се за во бања, ниту за во торбата!

Tампоните не се за во бања, ниту за во торбата!

Постои ризик од развој на вагинална инфекција поради можна појава на мувла и габи. Имено, памукот е добра основа за нивен развој кога тампонот се чува во влажна и топла средина. Иако на некој начин е логичко тампони да се чуваат во бањата, така што тие се блиску до нас кога треба да се сменат, тоа не е добра идеја, вели д-р. Алиса Двајк од Њујорк.

Таа објаснува дека тампоните во топли и влажни бањи се идеална почва за развој на мувла и бактерии кои можат да предизвикаат вагинална инфекција. Подобра идеја е да се чуваат во гардеробер на ладно и суво место.

– Размислете, памукот е подложен на развој на мувла и затоа е подобро да не се чуваат тампоните во влажна и топла средина – вели д-р. Двајк.

Таа, исто така, го опишала она што се случува кога тампон на кој се појавила мувла и бактерии бил ставен во вагината. Таа вели дека се појавува чешање и зголемен исцедок, бидејќи вагината се обидува да ја одржи својата природна pH вредност. Таа додава дека жените треба да бидат внимателни со носење тампони и на дното од нивните торби. Исто така забележува дека тампоните обично имаат рок на траење од пет години по напуштањето на производствениот објект и лесно може да се случи тоа време да помине, а ние да не сме свесни за тоа.

Исто така, тампоните може да се контаминираат со нечистотија што е честа појава во чантите, откако нивниот заштитен плик ќе се оштети од работите околу нив.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ