вторник, мај 21, 2024
домаДанска забрани месо по кошер и халал

Данска забрани месо по кошер и халал

Данска забрани кошер и халал колења додека министерот за земјоделие вели дека "правата на животните доаѓаат пред религијата"

Новиот закон, осуден како “антисемитизам” од страна на еврејските лидери, доаѓа откако во главниот град на Данска, во ЗОО контроверзно беше заклана жирафа со чие месо се хранеа лавовите од зоолошката. Данската влада донела забрана за верска колење на животните за производство на халал и кошер месо, по неколкугодишна кампања од социјалните активисти.

Промената на законот, објавена минатата недела и ефективна од вчера, беше наречена “антисемитска” од страна на еврејските лидери и беше осудена како “јасно мешање во верската слобода” од непрофитната група Дански Халал.

Европските регулативи бараат животните да бидат успани пред колење, но им се даваат ослободувања врз верска основа. За месото да се смета дека е по кошер, според еврејскиот закон, или, халал според исламскиот закон, животното мора да биде свесно кога ќе биде убиено.

Сепак, бранејќи ја одлуката на неговата влада да го отстрани ова изземање, министерот за земјоделство и храна Дан Јоргенсен изјави за телевизијата Данска ТВ2 дека “правата на животните доаѓаат пред религијата”.

Коментирајќи за промената, израелскиот заменик-министер за религиозни служби, рабин Ели Бен Дахан, за Еврејскиот дневен весник изјави : “Европскиот антисемитизам ги покажува своите вистински бои ширум Европа и дури се интензивира во владините институции”.

Ал Џезира ја цитираше групата за надгледување Данска Халал, која покрена петиција против забраната, велејќи дека тоа е “јасно мешање во верската слобода што ги ограничува правата на муслиманите и Евреите да ја практикуваат својата религија во Данска”.

Забраната ги подели мислењата во земјата, особено откако неодамна во зоолошката градина во Копенхаген го убија “вишокот”, млада машки жирафа Мариус со чии остатоци ги ранеа лавовите.

На Твитер, Дејвид Криклир (@davekriks) напиша: “Во Данска, кој го здрави здравиот жираф пред децата е кул, но кошер / халал пилешко е незаконско”.

Бикуаја Али-Хасан (@SirOthello) рече дека е “одвратно” и дека “истата земја која ја заклала жирафата во јавноста за да се хранат со лавови … го забранува халал месо поради процедурите”.

Могенс Ларсен (@ Moq72), од Алборг во Данска, напиша на Твитер: “Данска го забранува религиозното колење на животните. Дури ни зоолошките лавови немаат вкус на халал жирафа “.

Минатата година политичарите во Британија рекоа дека нема да забранат верски колеж и покрај “силниот притисок” од РСЦПЦ, Националното секуларно општество и други активисти.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ