недела, јуни 16, 2024
домаЖивотЖивотна срединаКаспиското Езеро под минималата граница

Каспиското Езеро под минималата граница

Нивото на водата во Каспиското Езеро е во историски минимум, а причината е загрижувачка.

Најголемото езеро во светот што се протега низ Европа и Азија полека испарува, што резултира со пад на водата со стапка од седум сантиметри годишно. Имено, Каспиското Езеро е под влијание на овој феномен уште од 1997 година, а научниците конечно ја откриле причината за тоа, вели Sience Alert.

Сега езерото е на ниво само еден метар над историскиот минимум измерено кон крајот на 1970-тите години на минатиот век. Имајќи во предвид дека Каспиското Езеро по големина е најголемо во светот и вода во него е солена, исто така, го нарекуваат и Касписко Море, а објаснување за промените во нивото на водата го гледаат во глобалниот пораст на температурата како резултат на климатските промени, заклучија научниците од Универзитетот во Тексас.

Тие објаснуваат дека високите температури на површинскиот воздух над езерото, чиј пораст е околу еден Целзиусови од 1979 година, го предизвикуваат зголеменото испарување.

Мрачните предвидувања

Научниот тим уште во 2002 година започна обработка на сателитски податоци за мисијата GRACE (Гравитација Recovorey и климатски експерт). За време на мерењата регистрирано е колку нивото на водата се менува и како континуирано паѓа од 1997, а и заклучува дека испарувањето има многу поголемо влијание врз приливот на вода од врнежите и други фактори.

Површината на езерото е неверојатни 371 илјади квадратни километри, и покрај изобилство на огромни резерви на нафта и природен гас, тоа е важен извор на риба за земјите од неговото опкружување. Ако овој тренд на испраување продолжи, езерото кое се наоѓа во областа меѓу Русија, Казахстан, Иран, Азербејџан и Туркменистан, им се заканува на многу животински видови, и на крајот на луѓето, сметаат научниците.

Погледнете го документарецот:

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ