вторник, јуни 18, 2024
домаОтворање на изложбата „Филмовите што ги сакавме (1947 - 1980)“

Отворање на изложбата „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“

Државниот архив на Република Северна Македонија и Историскиот архив на Пожаревац на 3 јуни во Скопје ќе потпишат меморандум за соработка, а истиот ден во Скопје ќе биде отворена изложбата на филмски плакати и рекламен филмски материјал, со наслов „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“, изработена од Историскиот архив на Пожаревац.

Изложбата се состои од 64 паноа, со димензии 70 см х 100 см, на кои се претставени 180 постери, односно рекламни филмски флаери и претставува своевиден омаж на историјата на југословенскиот филм. Таа го следи развојот на домашната кинематографија во тогашна ФНРЈ, односно СФР Југославија, во периодот меѓу 1947 и 1980 година.

Отворањето на изложбата „Филмовите што ги сакавме (1947 – 1980)“, која ќе биде збогатена со уште десет паноа за македонската кинематографија, подготвени од Државниот архив и Кинотеката, ќе се случи на 3 јуни (понеделник) во 12:00 часот, во Кинотеката на Република Северна Македонија.

Изложбата ќе може да се види во Кинотеката на Република Северна Македонија во периодот од 3 до 17 јуни 2019 година.

На потпишувањето на меморандумот, како и на отворањето на изложбата ќе присуствуваат: д-р Јасмина Николиќ, директор на Историскиот архив на Пожаревац, г. Бојан Илиќ, претседател на Собранието на Град Пожаревац, г. Ненад Петровиќ, помошник градоначалник на Пожаревац и г. Дејан Крстиќ од Градскиот совет на Пожаревац, а пред присутните ќе се обратат г. Кирил Петров, директор на Државниот архив и г. Владимир Ангелов, директор на Кинотеката на Република Северна Македонија.

Исто така  ќе биде прикажан и  филмот ПУЛА 56  во режија на Славко Јаневски, и инсерти од југословеснката филмска продукција 45 – 81, а за својот влог во оваа jугословенска и македонска  кинемтаографија ќе зборува и Данчо Чеврески а  исто така  ќе бидат  истакнати и   дел од наградите кои македонските филмски работници ги имаат освоено и претставуваат континуитет до најголемото филмско признание што македонската кинематографија го има освоено Златниот лав на Милчо Манчевски ПРЕД ДОЖДОТ, кој исто така ќе биде истакнат.

МОЖЕБИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА!

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ